dinsdag 24 juni 2008

Deel 13: Usefull USA-information

Dit is een verzameling tips die ik door het vele zoeken heb bijeengesprokkeld, en ze zijn allemaal handig om weten, enerzijds voor de portemonnee, anderzijds om niet in afronten te vallen.
Here we go (again):

  1. Reisdocumenten 1
    Voor een bezoek aan de Verenigde Staten dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na aankomst nog minimaal 90 dagen geldig moet zijn. Let op: iedereen moet een zogenaamd machinaal leesbaar paspoort hebben. De meeste paspoorten voldoen aan deze eis.
  2. Reisdocumenten 2
    Aan boord van het vliegtuig op de vlucht heen krijg je van het cabinepersoneel een visum ontheffingsformulier uitgereikt.
    Het groene formulier naar waarheid invullen, maar zorg ervoor dat je op de vragen op de achterkant altijd 'nee' antwoordt. Bij aankomst in Amerika moet je dit formulier bij de hand houden en inleveren bij de douanebeambte, die het onderste stuk aan u terug zal geven. Bewaar dit stuk in uw paspoort en geef het terug op het moment dat men u bij de terugreis om uw paspoort vraagt. Breng dit formulier nooit mee terug.
  3. Reisdocumenten 3
    Het witte formulier weer naar waarheid invullen. Als je geen goederen invoert voor vrienden of familie, vul dan als bedrag $0.00 in. Laat het formulier bij de eerste douanepost zien, en lever het bij de tweede douanepost (nadat de koffers opgehaald zijn) in.
  4. Reisdocumenten 4
    Het normale - Belgische rijbewijs zou voor de VS okee zijn, zolang men maar binnen de 6 maanden opkrast. Wie langer in de VS wil bijven, die een afwijkende procedure te volgen. Een rijbewijs van de USA hoort daar dus ook bij. Maar als toerist is een gewoon rijbewijs voldoende.
  5. Security Check
    Bij Security Check nemen ze je vingerafdrukken en een foto bij het binnenkomen van de VS. Hierna volgt een nog een exit procedure: bij het verlaten van de USA moet dat ook, om zeker te stellen dat dezelfde persoon het land verlaat.
  6. Formaliteiten
    Wat zeer belangrijk is tegenwoordig, is het adres van het hotel waar je de eerste nacht verblijft, omdat dit ingevuld moet worden op de formulieren van Immigrations (document I-94). Dit moet je dus zeker bij je hebben.
  7. Douane
    Sommige douanebeambten van de VS zijn erg streng. Alle papieren gereed houden en de beambte nooit laten wachten. De strengheid van de douanebeambtes is overigens de reden dat de files bij de douane vaak zeer lang zijn.
  8. Credit Card
    De credit card (liefst met voldoende saldo). Vaak hoor je in films “Cash or plastic ?” als iemand aan de kassa staat. Met plastic bedoelt men dan natuurlijk de kredietkaart. Het betalen in restaurant, toegang tot parken, hotels, etc. is enorm veel eenvoudiger met een credit card en meestal uiteindelijk nog goedkoper ook (betere koers).
  9. Geldautomaten
    Dollars kan men uit de muur halen op het vliegveld en in veel winkels. Dit gaat in Amerika via ATM (Automated Teller Machine). Men hoeft dus geen dollars mee te nemen vanuit België en dat scheelt administratiekosten.
  10. BTW en taksen
    BTW in de USA heet daar “state tax” en alle prijzen staan normaal exclusief deze state tax. Deze varieert per staat en is zo tussen de 7% en 9%. Waar staan wij met onze 21% ?
  11. Kaarten 1
    Bij de Wall Mart verkopen ze de gedetailleerde kaart van Rand-McNally en deze zijn superhandig omdat ze per staat zeer gedetailleerd zijn.
  12. Kaarten 2
    Gedetailleerde kaarten van elke stad kan men bij de Tourist Information gratis verkrijgen.
  13. Koelbox
    Het is door de hoge temperatuur in het zuiden altijd handig om een koelbox te kopen van piepschuim. Het ijs koop je bij elke benzinestation in grote zakken. Vervolgens: veel water en frisdrank inkopen en bewaren in de koelbox - altijd frisse dranken binnen handbereik. De volgende dag als het ijs gesmolten is ,gooi je de zak weg en koop je nieuwe.
  14. Van staat naar staat
    Als je over de interstate reist en van de ene staat in de ander komt heb je vaak langs de weg een visitor center van de staat, waar je kaarten en allerlei informatie kan krijgen.
  15. Tips en fooien
    In een restaurant geeft men normaal een fooi (tip) en deze fooi is afhankelijk van hoe goed je geholpen werd. Als indicatie: redelijk = 10%, goed = 15%, heel goed = 20%. Dat wordt wennen…
  16. Refill
    Diverse dranken kun je in Amerika bestellen waarbij je gratis een 'refill' krijgt. Hieronder vallen vaak koffie, cola, Dr. Pepper, ice-tea (sweet of unsweet). Erg handig als je dorst hebt en dan maakt het al minder uit dat de helft van het glas vaak uit ijsblokjes bestaat…
  17. Internet
    Indien je geen internet cafe kan vinden, kan men zich wenden tot de plaatselijke bibliotheek. Daar kan men vaak gratis toegang tot het internet krijgen.
  18. Temperatuur in °F en °C
    Temperatuur wordt aangegeven in graden Fahrenheit. Van graden Fahrenheit naar graden Celsius kan als volgt: Celsius = (Fahrenheit - 32) / 9 * 5. Als voorbeeld: 77 graden Fahrenheit = (77 - 32) / 9 * 5 = 25 graden Celsius. Dit heb ik al eens behandelt.
  19. Maten en gewichten
    Afstand en snelheid worden respectievelijk aangegeven in miles (mi) en miles per hour (MPH). Veel voorkomende lengtematen zijn:
    1 mi = 1,609344 km (mile)
    1 ft = 0.3048006 m (foot)
    1 yd = 0.9144 m (yard)
    1 in = 25.4 mm (inch)
    Voor gewichten en inhoudsmaten is het volgende van toepassing:
    1 ounce (oz) = 28 gram
    1 pound (lb) = 0,454 kg
    1 quart = 0,946 liter
    1 gallon (= 4 quart) = 3,785 liter
    - Ook weer iets dat we moeten gewoon worden...
  20. Doggy Bag
    In Amerika is het fenomeen 'doggy bag' heel gewoon. Als je het dinner/lunch niet geheel kunt nuttigen, maar nog wel lekker vind dan kan je de restanten mee naar huis nemen. Dit komt mede omdat een normaal dinner/lunch vaak grote hoeveelheden eten bevat. De Amerikanen kennen ook diverse maaltijdsalades.
  21. Restaurant-ketens
    Er zijn diverse restaurant ketens als motel-ketens. Hierdoor weet je wat je te eten krijgt ook al ben je in een ander deel van Amerika en ze zijn betaalbaar. De zogenaamde family restaurants (IHOP, Olive Garden, Red Lobster, Shoneys, Denny's, Wendy's) vind je op bijna elke hoek van de straat.
  22. Tankstations
    Op heel veel hoeken van de straat komen tank-stations voor. Soms letterlijk op elke hoek van de straat. De prijzen zijn per gallon (1 US gallon = 3.7843 liter) en kunnen binnen een afstand van enkele kilometers al flink verschillen. Prijsverschillen tot 20 dollarcent/gallon binnen 20 kilometer komt zeker voor, dus voordat de tank leeg is, regelmatig de aangegeven prijzen in de gaten houden.
  23. Downtown
    Bijna elke stad kent een downtown (het gezellige hart van de stad) en ook elke stad kent onveilige wijken. Niet in het donker in een onveilige wijk komen dus, die zijn letterlijk levensgevaarlijk
  24. Blokken
    Veel Amerikaanse steden zijn opgebouwd uit blocks. Dit betekent dat je om een woongedeelte kan rijden door telkens rechts of telkens links te gaan (in downtown zijn er vaak eenrichtingswegen). Een aanduiding kan zijn dat je 'four blocks up' moet gaan. Dat betekent dat je rechtdoor gaat en viermaal een straat oversteekt.
  25. Streets en avenues
    Amerikaanse steden kennen vaak de aanduiding 'street' en 'avenue'. Deze lopen haaks op elkaar. Een street is vaak Oost-West georienteerd. Is het een heel lange straat, dan gebruiken ze nog W, E, N, S (West, East, North en South) aanduidingen.
  26. Interstates
    De interstates (snelwegen die door meerdere states lopen) zijn ook genummerd met een systeem. De oneven nummers zijn Noord-Zuid en de even nummers zijn Oost-West gesitueerd.
  27. Traffic lights
    Verkeerslichten hangen aan de overzijde van de straat (dit zouden ze in Europa ook moeten doen). Hiermee heb je indien je voor het verkeerslicht moet wachten het signaal duidelijk in zicht en niet boven je.
  28. Annual pass
    Voor veel natuurparken in Amerika is de “annual pass” interessant. Je kunt deze pas gewoon bij een van de aangesloten parken kopen door de jaarprijs ($80,00 voor 1 auto) te betalen. Verder kunt u alle aangesloten parken gratis bezoeken (Yosemite, Muir Woods, Joshua Tree, Death Valley, etc.). Véél goedkoper dan bij alle parken aparte entree te betalen.
    Zie hier wat meer info.
  29. On the road...
    Verkeer, verkeersborden, wegcode, enz… Dit is een hoofdstuk apart, en ik zal er dan ook een volledig artikel aan wijden in een volgend bericht.

    To be continued…

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi, Leuke info en...erg makkelijk!!
Wij vertrekken 23 aug met 4 en voor 23 dagen rondreis LA-LA en gaan net zoals jij ook de parken aandoen enz,alleen laten we Death Valley voor wat het is rijden van Las Vegas om overnachten in Bischopp en via de TiogaPass naar Yosemitty, Ik wens je 'n mooie reis en hoop dat we die zelf ook hebben
Ed,Janny,henk en Rietje