maandag 9 juni 2008

Deel 9: Mariposa, Californië naar San Francisco, Californië




Van Mariposa naar San Francisco
Zie de link Etappe 9 voor de "echte" onder ons

Hoe meer ik ermee bezig ben, hoe meer ik – morgen al – zou willen vertrekken…
Monday, september 1. Vandaag verlaten we Mariposa en rijden we naar een bestemming die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt: San Francisco. Echter, eerst uitchecken en dan de auto in.
Vandaag, de eerste maandag van september, is het Labor Day in de VS. Zie het maar een beetje als de 1e mei bij ons. In ieder geval een vrije dag en ik hoop maar dat er niet teveel volk op de been is.
Niet ver van Mariposa vinden we het stadje Hornitos – een bijna spookstadje. Misschien een stop waard ?
Hier wat info: Hornitos
Een vluchtig bezoek dan maar; we hebben een rit voor de boeg van 162 miles (±260 km) en ik wil op een redelijk uur – zo rond de middag - in San Francisco aankomen, zodat we nog een behoorlijk stuk van de dag over hebben voor een eerste verkenning.
Doorrijden dus; er is precies niet veel interessants te zien na Hornitos. Via Merced Falls en Snelling rijden we tot aan de CA-99 en volgen deze 22 mijlen richting Sacramento. We veranderen van highway en nemen de CA-120 richting San Francisco. We rijden over de San Francisco Oakland Bay Bridge (tolbrug - $4,00) en komen zo aan in San Francisco, populair afgekort tot Frisco
De stad ligt aan een landtong die de Stille Oceaan scheidt van de Baai van San Francisco en telt driekwart miljoen inwoners. Kenmerkend aan San Francisco is dat de stad gebouwd is op niet minder dan 43 heuvels.
Bekende symbolen: Alcatraz, de Golden Gate Bridge, de Transamerica Pyramid, Castro (de homowijk), alsook de legendarische kabeltrams, Fisherman’s Warf, Chinatown... noem maar op.
Het klimaat is wat minder, vaak hoor je dat je “een trui kan verdragen”. Zeker geen snikhete dagen zoals in San Diego en de reden is heel simpel. De stad wordt omringt door water en zodoende wordt het klimaat daar enorm door beïnvloed. De koele stromingen van de Grote Oceaan zorgen ervoor dat het er het hele jaar door opmerkelijk koel is en men er te maken heeft met mistige zomers en regenachtige winters. De temperatuur van het zeewater ligt gedurende het hele jaar rond de 10ºC en in combinatie met de hoge temperaturen van de binnenlanden van California, krijg je in San Francisco vaak te maken met mist.’s Zomers schommelen de temperaturen meestal tussen de 15ºC en de 24ºC. Die holebi’s die daar jaarlijks hun Gay Pride Parade houden zullen het wel frisjes hebben zeker in hun blote billen ?

Gay_pride_parade

De volgende Gay Pride Parade in SF gaat door de 28e en 29e juni: http://www.sfpride.org/
Het hotel waar we logeren is de Best Western Americania, 121 Seventh Street, en ligt downtown San Francisco, zodat we een goed vertrekpunt hebben.
Hier de link: Best Western Americania
De parkingproblemen, zoals overal in de grote steden van de VS, zullen zeker voor onnodig tijdverlies zorgen. Betaalparkings zijn meestal onwezenlijk duur. Het is dan ook de bedoeling dat we de auto “op stal” laten in het hotel en ons plan trekken met het openbaar vervoer en/of taxi’s. Te voet is het niet te doen – de stad is te groot.
We blijven er 3 dagen – zeker onvoldoende om de stad te leren kennen, maar we zullen toch een indruk hebben.
Het zal weer een “parcours met hindernissen” worden en eigenlijk hebben we daar zelf schuld aan; we willen véél te veel zien in véél te weinig tijd.
Het gevangenis-eiland Alcatraz interesseert ons niet zo veel. Je kunt het eiland wel zien liggen vanop Fisherman’s Warf. We hebben iets dergelijks gezien in Z. Afrika, nl. het Robbeneiland waar mr. Nelson Mandela jaren werd vastgehouden. Voor ons zijn er interessanter zaken te doen in Frisco, zoals mag blijken uit de volgende opsomming van enkele (voor ons) hoogtepunten:
1) Fisherman’s Warf, http://www.fishermanswharf.org/
2) Pier 39 nabij Fisherman’s Warf. http://www.pier39.com/
3) Golden Gate Bridge. http://nl.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge
4) Chinatown, de grootste in de VS. http://www.sanfranciscochinatown.com/
5) Een ritje met de kabeltram, ginds de “cable car”? http://nl.wikipedia.org/wiki/Kabeltram
6) Union Square. http://www.unionsquareshop.com/
7) Lombard Street. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lombard_Street

Cable Car of kabeltram in San Francisco

We zullen heel waarschijnlijk nog meer vinden en ervaren tijdens ons verblijf. Het schijnt ook dat de keuken er heel erg goed is, met een extreem grote diversiteit. Ik beschouw mezelf als een culinair persoon met bourgondische inslag, dus denk ik dat we er – voor de eerste keer ! – sushi gaan eten; je vindt er in SF de beste van de VS (van horen zeggen).
Wat is sushi nu eigenlijk ? Veel mensen denken verkeerdelijk dat dit rauwe vis is, en dat is niet volledig juist. Rauwe vis kan een mogelijke ingrediënt zijn; daarenboven worden ook gerookte of gekookte vis of schaaldieren in sushi verwerkt. Magura wordt bijvoorbeeld bereid met gerookte zalm. Ongeacht het type sushi blijft de basis steeds dezelfde : rijst die bereid wordt met een soort vinaigrette van rijstazijn, zout en suiker, daarna op smaak gebracht met wasabi (pikante Japanse saus). Daarna hangt het af van de soort sushi hoe het gerecht verder afgewerkt wordt.Nigiri sushi wordt in de meeste sushibars geserveerd wordt. De sushirijst wordt met de handen tot blokjes gevormd en daarna bedekt met allerlei soorten zeevruchten, vissoorten, maar soms ook groenten.

Bekende personen die resideren (resideerden) in SF, en er zijn er heel wat – hier een kort lijstje:
Mark Twain, schrijver, vooral bekend van Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Overleden in 1910.
Robin Williams, zéér bekende acteur
Whoopi Goldberg, actrice, die me vooral is bijgebleven wegens haar rol in The Color Purple.
Carlos Santana, gitarist en musicus. 2 jaar terug nog een optreden gezien in Antwerpen.
Tracy Chapman, singer-songwriter
Francis Ford Coppola, regisseur, best bekend van de trilogie “The Godfather”

Er zijn er uiteraard ook nog een pak bekende gasten geboren in SF: Clint Eastwood, O.J. Simpson, Bruce Lee, Danny Glover, Sean Penn,…

Als afsluiter hier wat foto’s over San Francisco
Hier nog de link met de rit van Mariposa naar San Francisco:
Etappe 9



To be continued…

Geen opmerkingen: