dinsdag 10 juni 2008

Deel 10: San Francisco, Californië naar Santa Maria, Californië

Een rit zuidelijk, via Carmel-By-The-Sea naar Santa Maria.
288 mijl oftewel 464 km.

Donderdag 4 september. We verlaten SF en gaan naar onze volgende bestemming waar we 1 nacht zullen verblijven: Santa Maria.
Na het vertrek uit SF rijden we eerst 120 miles zuidelijk en zullen we een stop doen in het kleine stadje Carmel-By-The-Sea, of gewoon Carmel (spreek uit als CarMÉL, accent op de 2e lettergreep). Behalve dat het er mooi en rustig is, is er nog een reden om er te stoppen. Mr. Clint Eastwood himself is er burgemeester geweest, zij het maar voor 1 periode, 1986 tot 1988 geloof ik.
Clint Eastwood kennen we uiteraard allemaal; hij is een steengoede Amerikaanse acteur, filmproducent en –regisseur.
In het begin van zijn carriere kennen we hem uiteraard van de zg. Spaghetti-Westerns, zoals daar zijn: A Fistfull of Dollars, Rawhide, For A Few Dollars More, The Good The Bad and The Ugly, enz… (met overgetelijke kippevel-muziek van Ennio Morricone - die muziek zou kenmerkend worden voor alle spaghettiwesterns.Morricone componeerde voor meer dan 100 spaghettiwesterns en zijn zeer herkenbare muziek is haast bekender dan de films zelf). Later heeft hij het genre in leven gehouden door zelf pareltjes af te leveren zoals “The Outlaw Josey Wales” en “Unforgiven”. De “Dirty Harry”-reeks met Eastwood in de hoofdrol als Harry Callagan is dan weer te gewelddadig naar mijn mening.
“This is a .44 Magnum - the most powerful handgun in the world and will blow your head clean off, you've got to ask yourself a question: "Do I feel lucky?" Well, do ya, punk?!”
“Bronco Billy”, “The Gauntlet”, “True Crime” vind ik dan weer goed.
Ik kan hier – uiteraard – nog uren doorgaan over Mr. Eastwood, maar daar gaat het eigenlijk niet over.
Hier wat over Carmel, hier ook en tenslotte hier nogmaals.
Net voor Carmel kan ook Monterey worden aangedaan, alsook de 17-mile drive. Daarvoor zullen we echter geen tijd genoeg hebben denk ik.
We rijden dan maar door langs de CA-1 oftewel de Pacific Highway, zeer bekend als zijnde een van de mooiste panoramas ter wereld – soms wel eens in films te zien.
90 miles verder houden we dan een stop bij Hearst Castle, een landhuis dat in de buurt van San Simenon werd gebouwd in opdracht van de Amerikaanse krantenmagnaat W. Randolph Hearst. Het ligt op een heuvel ongeveer halverwege tussen SF en LA.

We zitten wel een beetje in de wijnstreek – Californische wijnen staan bekend om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Californië is een van de meest veelzijdige wijnstreken in de wereld, met bijna 100 druivensoorten die verbouwd worden in bijna 100 wijnregio’s. Californië kan zich zonder twijfel meten met de beste wijnstreken.
Eéntje heb ik al gevonden: Laetitia VineYard – voorbij Arroyo Grande, en den dezen ligt gewoon op de weg naar Santa Maria
Uiteraard is daar nog veel meer te beleven, en daar zoek ik ook wel eens op. Of misschien is het beter dat Viviane zich daar eens mee bezig houdt; het is tenslotte haar branche…

Tenslotte komen we aan in Santa Maria, en gaan we naar het hotel de Santa Maria Inn.

Wie wat meer wil weten over Santa Maria kan hier wat vinden:
http://www.ci.santa-maria.ca.us/home.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria,_California
http://www.city-data.com/city/Santa-Maria-California.html

Morgenvroeg vertrekken we naar LA.

Voor wie er nog niet genoeg van heeft, hier de reisroute in Googlemaps:
Etappe 10

To be continued…

Geen opmerkingen: