vrijdag 13 juni 2008

Deel 11: Santa Maria, Californië naar Los Angeles, Californië

Van Santa Maria via Santa Barbara naar Los Angeles.

Vrijdag 5 september. Santa Maria laten we achter ons en vertrekken we weer eens zuidelijk
voor een korte rit: 160 miles oftewel 257 km naar Los Angeles, kortweg LA. Na een flinke 72
miles zijn we ongeveer halfweg en komen we aan in het niet zo bekende Santa Barbara. Daar houden we een stop.
Santa Barbara is de hoofdstad van Santa Barbara County en was opgericht door Spaanse Franciscanen in 1786, en is genoemd naar de heilige Barbara (zie de Mission Santa Barbara ) Zwaar beschadigd door een aardbeving is de stad vervolgens grotendeels herbouwd en tegenwoordig is dit een welvarende stad die populair is als toeristische bestemming en als woonplaats voor beroemdheden. Ook is de stad op toeristisch vlak redelijk interessant door zijn gunstig klimaat, stranden en Spaanse bouwstijl. Hier wat over de stad Santa Barbara.

Eerst wat bekende inwoners van Santa Brabara:
- John Cleese (Brits akteur/komiek – zie Monty Python Flyin’ Circus & Fawlty Towers)
- Kirk Douglas (akteur – vader van Michael Douglas)
- Bruce Johnston (ene van de Beach Boys)
- Kenny Loggins (singer/songwriter van het duo Loggins & Messina – minder bekend)
- Rob Lowe (akteur)
- Oprah Winfrey (zie: The Oprah Winfrey Show; ook geakteerd in “The Color Purple”)
- Eddy Vedder (van de groep Pearl Jam)
- Christopher Lloyd (akteur – misschien nog best bekend als weirdo professor in de films “Back To The Future” deel I, II en III.)
- Jeff Bridges (akteur – redelijk grote filmografie)

We blijven echter niet lang; ook nu willen we redelijk vroeg aankomen in LA. De rit vervolgt opnieuw zuidelijk langs de CA 101 en we komen zo’n 90 miles verder aan in ons volgende hotel: Sportsman’s Lodge, 12833 Ventura Blvd,Studio City (Los Angeles).
In LA blijven we opnieuw enkele dagen, want hier is toch wel wat te zien. In het oorspronkelijke plan waren we enkel 1 volledige dag in LA, dit wegens "minder interessant", maar na wat te bestuderen moet ik toch bekennen dat ik me heb vergist. Daarom werd het reisplan opnieuw omgegooid en blijven we er 3 dagen. Dit zou moeten voldoende zijn om het meeste/belangrijkste te zien...

De link met de rit in Googlemaps vind je hier.

Te beleven in LA: Ik heb maar een lijstje gemaakt van de “must see” in LA, maar ik vrees ervoor – tijdsgebrek zal hier weeral de boeman zijn… Nu ja, hier toch maar het lijstje; we zien wel terplaatse:

1) Hollywood Walk Of Fame. Tja, nu we er toch zijn. De bekende boulevard met de sterren van akteurs en beroemdheden. Eens leuk om daar te wandelen.


















2) Universal studios – alhoewel daar onlangs een hevige brand heeft gewoed. Misschien zal het (nog) niet voor het publiek toeganklijk zijn. Jammer dan wel.
3) Grauman’s Chinese Theater
4) Olivera Street = Mexico in downtown LA. Volgens mij wel de moeite, al is het maar voor de sfeer.
5) Kodak Theatre
6) Chinatown LA. De grootste van het land.
7) Santa Monica Beach & Santa Monica Pier. Deze doen we zeker aan, maar dat zal een bezoek zijn als we vertrekken naar onze laatste stek: opnieuw San Diego. In ieder geval hier wat info over Santa Monica.

Ene die ik wel bewaard heb voor het laatste, maar die ik zeker wil doen is het Westwood Memorial Park – een begraafplaats.
Wat nu op een kerkhof ? Eigenlijk ben ik daar heel toevallig op gekomen, en daarom moeten we ergens beginnen bij de film “Poltergeist” van Mr. Steven Spielberg. Het jonge kindsterretje Heather ‘O Rourke (geboren in San Diego) speelde in die film het dochtertje Carol Anne Freeling dat werd gekidnapt en enige tijd zich “aan de andere kant” bevond. Wie de film heeft gezien weet over wie het gaat. Op het eind van de opnames van de derde film Poltergeist III (1988) is ze echter op 12-jarige leeftijd gestorven – uiteraard way too soon.

Ze ligt begraven op… het Westwood Memorial Park. Een kleine begraafplaats in LA en bijna niet te vinden. Toevallig – en dat wist ik niet – liggen daar nog een pak beroemdheden en ik ken ze bijna allemaal. Hier een greep uit de meest bekende:
- Marylin Monroe
- Natalie Wood
- Walter Mathau (zie Grumpy Old Men)
- Jack Lemmon (zie ook Grumpy Old Men)
- Billy Wilder
- Dean Martin
- Burt Lancaster
Toch nog een bizar detail: de zus van Heather in de film – Dana Freeling, gespeeld door Dominique Dunne – ligt hier ook begraven. Ze werd in 1982 gewurgd door haar vriend en stierf op 22 jarige leeftijd.
Hier nog wat over Heather ‘O Rourke

Bij tijdsgebrek laat ik desnoods wat anders vallen, want ik wel zeker op dat kerkhof geraken.
Hier wat over het kerkhof, het Westwood Memorial Park, en het adres: 1218 Glendon Avenue, Los Angeles, CA 90024. Voor wie het interesseert: hier de map van dat kleine kerkhof...

Uiteraard zijn er in LA nog zaken: Hollywood, Bel-Air, Beverly Hills,... Een beetje de "home of the rich and famous".De kans is groot dat je er een celebrity tegen het lijf loopt; iemand zag tijdens zijn bezoek Danny deVito en vroeg hem om een handtekening, welke hij vlot heeft gekregen. Een vriendelijke meneer trouwens onze Danny deVito en ja, hij is werkelijk zo klein...
Ook ginder in de buurt worden langs straat plannetjes verkocht met de woningen van de beroemdheden op: hier woont Madonna, hier Jack Nicholson, Michelle Pfeifer heeft hier een villa, enz enz enz...
Maar eigenlijk interesseert dat ons minder.

Ik heb er ook nog een ster gekregen destijds. Tja... Ik schep daar wel niet over op. Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die dit weten.

Famous residents in LA
Een kleine greep uit bekende personen die momenteel resideren in LA. Ik schrijf wel "momenteel", want die pipo's veranderen nog wel eens van adres:
- Red Hot Chili Peppers (bekende popgroep)
- Justin Timberlake (singer/songwriter - akteur)
- Christina Applegate (zie: Married Wih Children, die blonde dochter van meneer Bundy)
- Meg Ryan (aktrice)
- Sylvester Stallone (akteur)
- Paul McCartney (van The Beatles, weet je wel...)
- Tom Cruise (akteur)
- Madonna (overbekend)
- Monica Lewinsky (Zie: de avonturen van Bill Clinton)
- George Lucas (regisseur/producer zie de films van Star Wars)
- Christina Aguilera (singer/songwriter)
- Jay Leno (van de talkshow)
- Paris Hilton (tja, wat doet dié eigenlijk ? Heeft die wel een beroep ?)

Er zijn er nog een pak hoor. Hier nog een voorbeeld van "famous residents" in Bel-Air. Er bestaan hele lijsten van.
Maar zoals gezegd, eigenlijk interesseert ons dat minder. Het zou natuurlijk leuk zijn om eens iemand tegen het lijf te lopen - al dan niet vergezeld van enkele "body guards".

Ik zal het weten te vertellen...


To be continued…

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtig gewoon ! Een fijn naslagwerk voor iemand die een dergelijke reis wil maken.