donderdag 3 juli 2008

Deel 15 - Traffic in the US part II

Ik denk toch dat ik het meeste van de (belangrijkste) verkeersregels heb. Toch heb ik er hier nog een paar die m.i. toch het vermelden waard zijn:

Schoolbussen
Wanneer een schoolbus stopt om kinderen te laten uitstappen en de knipperlichten van de bus zijn aan, dan mag je die bus niet inhalen. Je moet op een redelijke afstand van de bus stoppen en wachten totdat de bus weer weg rijdt. Dit geldt vaak voor beide rijrichtingen. In het geval van gescheiden rijbanen ligt het wat anders. In sommige staten moeten dan toch de auto's in beide rijrichtingen stoppen, terwijl in andere staten de rijstroken aan de andere kant mogen doorijden.
Het beste advies: kijken wat de andere automobilisten doen, en altijd de snelheid matigen wanneer schoolbussen in de buurt zijn.








    Schoolbussen in de VS zijn altijd knalgeel, dus zeker goed herkenbaar.








Scholen
Bij scholen zie je vaak knipperbollen of -lichten die alleen werken wanneer er kinderen op school zijn. Er geldt dan vaak een lagere maximumsnelheid.
De veiligheid van kinderen staat in de VS heel hoog en het niet opvolgen van deze regels wordt vaak zwaar bestraft.

Nogmaals over parkeren
* Het parkeren (langs de weg) is meestal gratis. In betaalparkings echter is het relatief duur
* Het is verboden te parkeren bij een brandweerkraan
* In sommige staten is het verboden te parkeren met een lege brandstoftank (???)

Vervuilen van de weg
Vuil weggooien op de wegen is ten strengste verboden, er gelden zeer zware geld boetes die op kunnen lopen tot over de $ 1000

GPS
Nog zo'n rare wet, en enkel maar in 2 staten (Californie en Minnesota) van toepassing:
Je mag geen voorwerpen vastmaken aan de ruit van de auto. Komt er eigenlijk op neer dat er niets op je vooruit mag plakken dat het uitzicht belemmert. Dus een sticker van Cowboy Henk mag ook al niet... laat staan een zuignap waar een GPS-toestal aan hangt. Bij reclame van het merk Garmin (ook zo'n GPS-merk) was dit duidelijk vermeld. Het zal wel waar zijn zeker ? Ik heb dan ook maar gezocht op de wetteksten van Californië (California Vehicle Code Section 26708(a)) en het klopt inderdaad.
Goed om weten eigenlijk; we hebben een GPS gekocht met de bedoeling om die daar intens te gebruiken.
Voor diegenen die het niet geloven: klik hier en lees er het grijze gedeelte maar eens op na...

Drinken

In veel staten mag men geen geopende fles alcoholhoudende drank in de auto hebben. Soms is een gesloten fles alcoholhoudende drank in de auto al strafbaar. In de kofferbak mag het wel.

Politie
Amerikaanse politie-agenten maken veel meer geweld mee en zijn dus veel voorzichtiger. Als u aangehouden mocht worden, zal dit waarschijnlijk gebeuren terwijl u in de auto onderweg bent. Blijf in dat geval rustig, ga aan de kant staan, en houdt uw handen op het stuur. Maak geen snelle bewegingen en grijp in geen geval onder uw stoel of maak uw dashboardkastje open.
Rol uw raampje naar beneden als de agent bij uw auto komt (meestal aan de bestuurderszijde, linksachter u) en geef op verzoek uw rijbewijs en autopapieren (bijv. huurovereenkomst) af. Kom niet al te zenuwachtig over, want dit is voor de agent soms aanleiding te denken dat u iets te verbergen heeft. Volg altijd de aanwijzingen van de agent op en wees vriendelijk, dan zult u geen problemen met de agent hebben.
Een politie-agent wordt aangesproken met de titel 'officer', nooit 'cop'.



Belangrijke tip:
In de VS is wapendracht wettelijk toegestaan. Het rechtstreekse gevolg is dan dat de politieagent er van uit gaat dat je mogelijk gewapend bent, en dus bij twijfel zijn eigen wapen zal trekken.

To be continued...

Geen opmerkingen: